Dit behandelplan bevat handreikingen die je kunnen helpen je gewicht de komende jaren onder controle te krijgen en te houden. Je huisarts of diëtist kan informatie geven over een uitgebreide aanpak van overgewicht. Een aanpak waarin voeding, beweging, motivatie en eventuele medicatie een rol spelen.
Stap 1: Neem verantwoordelijkheid.
Erken dat je een gewichtsprobleem hebt. Je uiterlijk kan een belangrijke motivatie zijn om af te willen vallen, maar denk ook aan je gezondheid. Wees je bewust van het feit dat je gezondheidsrisicos loopt als gevolg van overgewicht. Verminder deze risico%u2019s door gewichtsvermindering!
Stap 2: Wees gemotiveerd.
Je bepaalt zelf je succes in de strijd tegen overgewicht. Daarom is motivatie het sleutelwoord. Bedenk goed waarom je minder wilt wegen, wat je van het plan van aanpak verwacht en of dit het juiste moment is om eraan te beginnen. Je huisarts kan je helpen om je gewichtsvermindering op een verantwoorde manier te bewerkstelligen.
Stap 3: Wees realistisch.
Een realistisch doel werkt motiverend en voorkomt teleurstelling. Veel gewicht verliezen in korte tijd kan ongezond zijn. De kilo%u2019s die je op die manier verliest zitten er vaak in korte tijd weer aan. Dit geeft het bekende jojo-effect. Stel je persoonlijke doel daarom op een langdurige gewichtsafname van 5 tot 15 procent. In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat zo%u2019n gewichtsvermindering het risico op ziekten zoals suikerziekte (diabetes mellitus type 2), hoge bloeddruk en gewrichtsklachten verkleint.
Stap 4: Pas je eetgewoonten aan.
Het aanpassen van je eetgewoonten is belangrijk voor een goed resultaat. Maar wees niet te streng, alleen dan houd je het vol. Om een goed resultaat te bereiken is het van belang dat je op een verstandige wijze je voedingsgewoonten aanpast. Als je hulp nodig hebt om je voedingspatroon aan te passen, vraag bij je huisarts dan eens naar de mogelijkheden die een diëtiste te bieden heeft.
Stap 5: Wees actief.
Een half uurtje lichaamsbeweging helpt je eerst gewicht te verliezen en is daarna belangrijk voor het behouden van je gewicht. Je hoeft geen topsporter te worden, dagelijks een half uurtje lopen, fietsen of zwemmen is voldoende.
Stap 6: Medicijnen kunnen helpen.
Gebruik van een medicijn, dat door een arts kan worden voorgeschreven, kan een extra steun zijn in de strijd tegen overgewicht. Reductil is een medicijn dat zorgt voor een verhoging van het verzadigingsgevoel, wat leidt tot verminderde voedselinname. Xenical is werkzaam in de darmen en zorgt ervoor dat je lichaam minder vet uit je voeding opneemt.
Stap 7: Kies voor de lange termijn.
Het is zeker niet gemakkelijk je gewoonten op het gebied van voeding en beweging te veranderen. Maar dit is wel essentieel om op lange termijn een goed resultaat te bereiken. Overgewicht is een chronische ziekte waar je waarschijnlijk de rest van je leven aan moet werken. Strenge diëten leveren alleen een oplossing voor de korte termijn maar zijn geen oplossing voor de behandeling van overgewicht en obesitas.
|