Naast de organisatie op de bruiloft zelf, kan de ceremoniemeester de vrijgezellendag organiseren. Het initiatief kan allereerst ook uitgaan van iemand anders dan de ceremoniemeester, maar het is wel verstandig dat de ceremoniemeester er op toe ziet dat er die dag niets mis gaat (geen vrijgezellendag vlak voor de trouwdag, zorgen dat de bruid of bruidegom geen dingen doet waar de bruid/bruidegom spijt van kan krijgen, spanningen tussen de aanwezigen voorkomen, etc.).
In principe is de ceremoniemeester tussenpersoon tussen het bruidspaar en de gasten. Zo zal hij vooraf alle gasten benaderen door middel van een brief, met daarin nuttige informatie, zoals bijvoorbeeld welke huwelijkscadeaus het paar wenst (of eventueel een gemeenschappelijk cadeau) en wat er op het programma staat. Hierin kan ook vermeld worden dat de ceremoniemeester als contactpersoon fungeert voor eventuele verrassingen naar het bruidspaar toe en hoe de gasten met de ceremoniemeester contact op kunnen nemen.
Op de huwelijksdag geeft de ceremoniemeester aanwijzingen aan de bruidskinderen en de getuigen en zorgt dat alle gasten voorzien zijn van corsages, regelt de volgorde van instappen in de trouwauto’s en de volgorde in de stoet en bij het stadhuis of de kerk wijst hij/zij de gasten hun plaats. Na de trouwceremonie zorgt de ceremoniemeester ervoor dat alle fooien betaald zijn, dat niemand per ongeluk achterblijft bij vertrek en dat de goede volgorde aangehouden wordt door de auto’s.
De ceremoniemeester heeft tijdens de receptie, het diner en het feest de leiding en zorgt dat alles volgens plan verloopt. Tijdens het diner kan er gespeecht worden en krijgt de vader van de bruid als eerste het woord en daarna de bruidegom. Daarna regelt de ceremoniemeester de volgorde van de overige speeches. Zelf houdt hij/zij als laatste een speech. Daarin wordt een toost gericht aan het bruidspaar en vertelt de ceremoniemeester hoe hij/zij het bruidspaar heeft leren kennen. Hij/zij leest binnengekomen brieven, E-mails en eventueel telegrammen voor, nadat hij/zij ze eerst zelf heeft doorgelezen, om eventuele gênante passages te voorkomen.
De ceremoniemeester zorgt ervoor dat de bruid en bruidegom zich tijdens de receptie en het diner ergens op kunnen knappen of kunnen verkleden voor vertrek. Bij een diner dansant of op een feest is het de bedoeling dat de ceremoniemeester ervoor zorgt dat het bruidspaar de dans opent. Wanneer de tweede dans begint, danst de bruid met haar vader en de bruidegom met zijn moeder en vervolgens danst de bruid met haar schoonvader en de bruidegom met zijn schoonmoeder. Daarna volgen de andere gasten.
Als het tijd is voor vertrek, verzamelt de ceremoniemeester de cadeaus en/of de enveloppen en controleert hij/zij of het vervoer waarin het bruidspaar vertrekt in orde is. Hij/zij zorgt ervoor dat het bruidspaar alle benodigde papieren voor de reis in het bezit heeft. Vervolgens geeft hij/zij eventueel het sein aan de gasten om het bruidspaar uit te komen zwaaien.
|