|
|
Je paard verkopen |
De dag, dat je jouw, hopelijk nog gezonde, paard gaat verkopen.
Ik hoop dat jullie dan samen een goede tijd achter de rug hebben en weet zeker dat je graag een goed tehuis voor hem zal zoeken.
|
Even een paar tips:
Je kent die kreet: “goed tehuis gezocht” vast wel uit de advertenties. Zet zoiets beter niet in de advertentie, waarin je jouw paard te koop aanbiedt, want je waarschuwt hiermee de handelaren in jouw omgeving, dat ze even hun “klant” mee moeten nemen, wanneer ze komen kijken. De handelaar zal er alles aan doen om jou gerust te stellen, door te benadrukken dat jouw paard een heel erg goed tehuis krijgt. Hij probeert hiermee tegelijkertijd van jouw gevoelens gebruik te maken om de prijs naar beneden te praten, zodat hij zoveel mogelijk kan verdienen. Gemeen? Ja, misschien, maar de handel is zijn broodwinning, dus….……………
Ook een opmerking in een advertentie zoals: “Pony te koop wegens overgang naar paard,” vertelt de handelaar, dat deze pony waarschijnlijk voor niet teveel geld weg mag, als hij maar “een goed tehuis” krijgt. Misschien heeft de verkoper zelfs al een nieuw paard gekocht en zit hij nu met dubbele kosten? Dan wil hij vaak wel iets extra zakken in de prijs. De handelaar lacht.
De kreet: “geen handelaren” kan de zaak onduidelijk maken. Een handelaar heeft bijna altijd wel wat “aardige particulieren” in zijn omgeving, die even zo’n klusje voor hem willen opknappen. Het is vaak beter hem te laten komen en dan vast te houden aan de vraagprijs. Er is bijna geen handelaar die het paard dan koopt, want het pingelen zit hem in het bloed. Hij wil nu eenmaal iets van de prijs afhebben en/of er iets bij krijgen (een deken, zadel enz.).
Vraagt iemand meteen, vaak al zonder dat hij het paard gezien heeft, of er iets van de prijs afkan? Bedank hem dan maar vriendelijk voor zijn belangstelling.
Komt jouw paard alsnog bij een handelaar terecht? Maak je dan niet teveel zorgen. Tegenwoordig zijn bijna alle handelaren verstandig genoeg om goed voor hem te zorgen, want des te eenvoudiger en sneller is hij te verkopen en des te meer valt er dan voor de handelaar te verdienen. Een handelaar verkoopt paarden graag aan particulieren, want die geven hem de beste prijs. Het komt dus meestal wel goed.
· een zwart of donkerblauw rij-jasje of een rijrok
· een witte, beige of gele rijbroek
· een bijpassende witte of gele plastron of stropdas
· een paar witte handschoenen een paar zwarte rijlaarzen
· een cap, hoge hoed of bolhoed Militairen, marechaussees en politieambtenaren mogen een ruitertenue of uniform dragen. Categorie
Pony's worden ingedeeld in een categorie, dit gaat naar de (schoft)hoogte van de pony, een (wedstrijd)pony moet t/m zijn 8ste jaar ieder jaar gemeten worden, nadien groeit de pony niet meer en is het meetbewijs definitief.
· A/B pony - vanaf 0 cm tot 126 cm
· C pony - vanaf 126 cm tot 137 cm
· D pony - vanaf 137 cm tot 148 cm
· E pony - vanaf 148 cm tot 157 cm (alleen in Nederland)
· Paard - vanaf 157 cm Klasse
Naast de indeling per cat. heb je ook een indeling in klasse, je begint in principe in de klasse B (je kunt van klasse veranderen door het halen van winstpunten).
Winstpunten bij springen: 2 bij een foutloos parcours en 1 bij een parcours met 1 weigering of 1 balk (niet alle parcoursen tellen mee voor winstpunten, het 2e parcours bij indoor wedstrijden telt meestal niet mee).
Winstpunten bij dressuur: 1 bij 156 punten en 2 bij 169 punten of meer (voor de Z1 en Z2 is er een andere telling).
Naast winstpunten zijn er ook verliespunten, bijvoorbeeld als men uitgebeld wordt bij het springen (bij 3 weigeringen) krijgt de combinatie 2 verliespunten, deze verliespunten (10) kunnen leiden tot degradatie (bijvoorbeeld van Klasse M naar klasse L).
Klasse indeling springen:
· B - Beginners
· L - Licht
· M - Middel zwaar
· Z - Zwaar
· Z Z - Zeer Zwaar Klasse indeling dressuur:
· B - Beginners
· L1 - Licht 1
· L2 - Licht 2
· M1 - Middelzwaar 1
· M2 - Middelzwaar 2
· Z1 - Zwaar 1
· Z2 - Zwaar 2 |
nieuwsbrieven volgen ? |
|