Een makelaar bemiddelt bij aan- en verkoop van onroerend goed, zoals woningen en bedrijven.
Makelaar is een vrij beroep. Iedereen mag zichzelf makelaar noemen en dit betekent dat men dus voorzichtig moet zijn. Overal waar vrijheid heerst, bestaat de kans op oplichting en onkunde. Gelukkig bestaat er wel de stichting "Stichting VastgoedCert" die certificaten uitgeeft. Iemand die hierbij aangesloten is, mag RT en / of RMT bij zijn naam zetten.
Indien een makelaar in het bezit is van bovenvermelde certificaat, kan men zich aansluiten bij de NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaars). Dit is de grootste vereniging voor makelaars. NVM staat voor kwaliteit en vakkundigheid. Daarnaast bestaat er de LMV (Landelijke Makelaars Vereniging). Deze is wat kleiner, maar staat ook voor kwaliteit.
Grote voorzichtigheid is geboden indien een makelaar bij geen van beiden is aangesloten. Bij aan- of verkoop van onroerend goed, gaat het meestal om grote bedragen.
Er zijn geen vaste tarieven waaraan een makelaar zich dient te houden, dus de verschillen tussen de ene makelaar en de ander kunnne erg groot zijn. Zorg dus voor duidelijkheid. Meestal is het zo dat als het moeilijk is tarieven te achterhalen, hij of duur is of niet helemaal zuiver. Hoe goedkoper men is, des te meer zal men dat onder de aandacht willen brengen. Gemiddeld zijn de tarieven 1,4% - 1,9% exclusief BTW.
Veel makelaars zijn gespecialiseerd op bepaalde gebieden, zoals woningen, of alleen bedrijfspanden. Als je een makelaar nodig hebt voor de aanschaf van een winkel bijvoorbeeld, kun je beter iemand benaderen die dit tot zijn specialisatie heeft. Over het algemeen heeft hij meer kennis en contacten op dat gebied.
Wist u dat u zelf uw woning mag verkopen zonder makelaar? U kunt het zelf doen, maar u heeft wel een notaris nodig voor het juridische werk. Dit kan u duizenden euro's schelen. |