Drenthe Flevoland Friesland Gelderland Groningen Limburg Noordholland Noordbrabant Overijssel Utrecht Zeeland Zuidholland
Header image  
Freeline skates DE RAGE VAN 2015 !!!! klik hier

 
 
Champix en stoppen met roken
 
 

Sinds 2006 is varenicline (Champix) op de markt om bij het stoppen met roken te helpen. Volgens onderzoekers die de resultaten van hun onderzoek publiceerden helpt het één op de vijf rokers te stoppen (JAMA 2006;296:47, 56 en 64). Is dit dan eindelijk de wonderpil waar we op hebben zitten wachten?

Het gaat in de hersenen op de plaats zitten waar nicotine zich hecht. Het onderzoek heeft duidelijke uitkomsten: het is twee keer zo effectief als een placebo (nepmedicijn). Er was geen verschil tussen de werkzaamheid bij mannen en vrouwen. En in de onderzoeksperiode werden geen al te grote bijwerkingen ontdekt. Misselijkheid en slapeloosheid werden het meest genoemd. Pas als grote groepen mensen in allerlei omstandigheden zo’n medicijn gebruiken leren we overigens pas echt of een middel echt veilig is. Het is te vroeg om te beweren dat het middel helemaal veilig is.

Is er verschil met andere bekende behandelingen om van het roken af te komen? Bupropion (Zyban) is ook op bescheiden schaal effectief bij het stoppen met roken. Verschil met varenicline is echter dat dit laatste medicijn na drie maanden gebruik nog effectief is.

Natuurlijk is elk nieuw medicijn om met roken te kunnen stoppen een bijdrage aan een groot persoonlijk en maatschappelijk probleem. Maar de grote oplossing biedt het middel niet. Ten eerste zijn de onderzoekers niet onafhankelijk, maar hebben ze nog al nauwe banden met de maker van Champix. Dat betekent dat bijvoorbeeld bij de keuze van de mensen die in het onderzoek meededen bepaalde keuzen gemaakt worden die voor de maker van het medicijn interessant zijn. Jonge gezonde mensen blijven bijvoorbeeld na de behandeling gemakkelijker van de sigaretten af dan mensen die in de probleemhoek van het leven zijn terechtgekomen.
 
De uitkomst van het onderzoek geeft bovendien aan dat er bij vier op de vijf rokers geen resultaat was. Inmiddels is ook duidelijk dat men door het medicijn vervelende depressies kan krijgen. Het blijft dus gewoon heel moeilijk met roken te stoppen. Maar, er is ook hoop. Er stoppen dagelijks zoveel mensen dat het dus wel degelijk mogelijk is. Het enige dat belangrijk is, is dat je écht wilt en een serieuze beslissing neemt om te stoppen. Als je het maar zo half-half probeert, wordt het vaak niets.

 

nieuwsbrieven volgen ?
 

catch and release, matt simons - lyrics

 
    nieuwsbrieven volgen ?