Het lijkt wel alsof er in Nederland niet gericht op baars wordt gevist. Misschien komt dat omdat het gericht vissen op baars niet eenvoudig is. Er is namelijk geen aas dat alleen door de baars wordt genuttigd. Gericht vissen op baars is echter een prachtige sport. Het is de kunst om de kans op baars te vergroten. We helpen je daar een klein beetje bij.
Baarsvissen is een actieve manier van vissen. Je kunt op baars vissen met iedere denkbare hengel. Je hoeft er niet ver voor de deur uit. De baars komt immers overal in Nederland voor. In slootjes, polderwateren of rivieren, overal tref je onze gestreepte vriend. Vissen van rond de 25 a 30 centimeter zijn al aardige knoeperts in een polderwater. In rivieren kun je baarzen treffen van meer dan 45 centimeter.
LOKATIE:
Laten we eerst de baars eens gaan zoeken. De baars is een roofvis, dus de voorkeur gaat uit naar de vroege ochtenduren en de uren in de schemering. In de wintermaanden, als het water wat kouder is, is het ook overdag goed mogelijk om baarzen te vangen. De baars heeft een voorkeur voor een harde bodem nabij bruggen, houten kanten, oevers met steenstort, of obstakels in het water. In rivieren houdt de baars zich graag op bij mosselbankjes of diepere gaten. Kom je een werkend gemaal tegen en mag je bij dat gemaal vissen, heb je een uitstekende plek gevonden.
MATERIAAL:
Omdat de baars nogal vaak langs de kant 'staat' heb je geen lange hengel nodig. Een paar delen van een vaste stok of een werphengel voldoet al snel. Besteed echter wel extra aandacht aan je lijn en haak. Vaak wordt er op baars met kunstaas of worm gevist. Niet alleen de baars kun je hiermee vangen, maar ook andere grotere (roofvissen).
AAS:
Over het aas gesproken. Een worm is heel vaak een uitstekend aas. Daarnaast kun je met een (natte) vlieg op baars vissen of met een twister of spinnertje. In de laatste twee gevallen moet je wel op de bodem en vegatatie onder water letten.
WORM:
Bij het gebruik van een worm kun je een kort (eventueel stalen) onderlijntje nemen. De onderlijn maak je met een warteltje vast aan de hoofdlijn. Gebruik een loodhageltje op de wartel (1) om de montage te laten zakken. Af en toe een kort rukje aan de hengel en de worm huppelt weer een stukje verder. Deze eenvoudige baarsmontage is een beproefde methode tussen bijvoorbeeld waterplanten.
KUNSTAAS:
Gebruik je een twister of spinner, varieer dan eens met de kleur en afmetingen. Ook de snelheid van het binnenhalen wil nog wel eens de vangst beïnvloeden. Een goede methode bij de twister is het met korte rukjes binnenhalen. Door deze kleine rukjes duikelt de twister, waarbij het staartje aanlokkelijk beweegt. Vanuit een bootje kun je ook verticaal vissen. Laat de twister tot op de bodem zakken en haal, ook nu weer, met korte rukjes de twister omhoog. Je zult de baars voelen bijten. Let hierbij goed op, want de baars pakt het aas niet zelden als je de twister terug naar de bodem laat duikelen.
VANGEN:
De baars leeft vaak in scholen. Vang je eenmaal een baars, heb je kans dat je het eerste half uur flink in de weer bent. Het kan daarna echter ineens afgelopen zijn. Dat is het teken om te verkassen en een nieuwe stek op te zoeken. Vang je daaromtegen binnen ongeveer 15 minuten geen baars en heb je wat gevarieerd in techniek en aas, dan kun je er vanuit gaan dat er geen baars op die plek aanwezig is.
Als je een baars drilt, let dan eens op de overige baarsen. Het gebeurt weleens dat je andere baarzen jouw baars ziet volgen. De andere baarzen zwemmen met omhoog staande stekels. Dit houdt in dat de andere baarzen op het aas loeren. Vis je met meerdere dreggen aan je plug, kan het voorkomen dat een andere baars zich haakt aan de andere dreg.
|